vineri, 19 iunie 2015

Atentie la solar!

Melanomul este al doilea cancer ca frecventa la adultii intre 25 si 49 de ani, in timp ce cancerele de piele altele decat melanomul (in principal carcinomul bazocelular si spinocelular) sunt cele mai frecvente cancere la persoanele de rasa alba, dar de obicei nu se regasesc in statistici fiind neraportabile sau subraportate si avand o mortalitate mult mai redusa.
Prinicpalul factor de risc modificabil pentru cancerul de piele este expunerea la radiatia ultravioleta, avand importanta atat expunerea cumulativa cat si cea episodica.

Pe pachetele de tigari avem nenumarate avertismente in legatura cu riscurile la care se expun fumatorii.
Chiar si pe cremele fotoprotectoare (serioase) scrie ca expunerea la soare nu este indicata nici daca folosesti produsul din interior.

Ce "avertizari" gasim la solar?

1. Iradierea UV ajuta la sintetizarea vitaminei D
 Este adevarat - peste 90% din vitamina D se sintetizeaza in organism sub actiunea soarelui asupra pielii, dar studiile existente au aratat ca utilizarea normala a cremelor fotoprotectoare nu a modificat semnificativ nivelele de vitamina D si in nici un caz nu a indus deficiente. Deci o expunere normala, de zi cu zi, chiar in cazul in care folositi mereu fotoprotectie (ceea ce nu multa lume face) va va procura toata vitamina D de care aveti nevoie. Nu e cazul sa va cresteti riscul de cancer pentru asta. Daca intr-adevar considerati ca aveti nevoie de mai mult, luati un supliment.
Este ironic ca desi aceasta este una din pretentiile principale ale saloanelor de bronzat, radiatia folosita este preponderent UVA si se tinde spre emisii minime de UVB, acestea fiind cele care stimuleaza sinteza vitaminei D si sunt responsabile mai frecvent de arsurile solare.

 2. Intareste sistemul imunitar
Aceasta e una din cele mai ciudate afirmatii pe care o auzim destul de des. Adevarul este ca radiatiile ultraviolete au efect imunosupresor, ele pot duce la reactivarea herpesului, scad apararea impotriva infectiilor, reduc si inhiba anumite celule care au rol in apararea impotriva cancerului.

3. Are efect antidepresiv.
Expunerea la radiatia UV declanseaza o eliberare de endorfine, care poate merge pana la a produce dependenta in randurile utilizatorilor de solare (conform criteriilor DSM IV).

Solarul va prajeste cu o doza de radiatii UV de 2-3 ori mai mare decat cea de la ecuator la amiaza, in plin soare. In plus, mai putin de 50% din suprafata pielii este de obicei descoperita in timpul activitatilor in aer liber, fata de 95-100% cand se utilizeaza solarul, ceea ce inseamna ca doza de UV este si mai mare.
O piele bronzata, desi considerata de multi ca un semn de sanatate, este o piele ranita, lezata, care incearca sa se apere. Singurul lucru de care reuseste sa se apere partial este arsura solara, dar nu se va putea apara in viitor de cancerul de piele.
Exista studii care demonstreaza ca expunerea moderata la soare se asociaza cu risc scazut pentru diverse patologii si pentru longevitate crescuta, dar aceleasi studii nu gasesc nici un beneficiu pentru bronzarea la solar, aceasta fiind asociata cu mortalitate crescuta.

Incidenta melanomului, cel mai periculos cancer de piele, este in crestere si  probabil ca cel putin o parte din acest trend se datoreaza utilizarii solarelor, in special de catre femei. Conform datelor SEER incidenta melanomului la fetele si femeile intre 15 si 39 de ani a crescut cu 3,6% pe an intre 1992 si 2006, comparativ cu barbatii, pentru care a crescut cu doar 2% pe an in aceeasi perioada. Stim cu totii cine alcatuieste clientela principala a saloanelor de bronzat.
Riscul de melanom creste cu 37% pentru cei care au folosit solarul mai putin de 10 ori, pana la 272% pentru cei care au fost de peste 100 de ori la solar, fata ce cei care nu au fost niciodata la solar. Cu cat persoana care se bronzeaza este mai tanara (<35 de ani), cu atat se expune unui risc mai mare.

Asa ca OK, mergeti la solar, dormiti pe plaja de dimineata pana seara sa fiti odihniti pentru noptile in discoteci, vom mai povesti oricum peste cativa ani, cand nu mai ajunge pielea si finantele pentru creme depigmentante, antirid, lasere, IPL, excizii de carcinoame si reconstructii, ca sa nu mai spun de altele mai rele.
Fiecare alege pentru sine, dar cel mai bine ar fi sa o facem in cunostinta de cauza. Si in nici un caz nu va expuneti copii la soare - pentru asta sunt toate picaturile alea de Vigantol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu