sâmbătă, 20 iunie 2015

Intrebari si raspunsuri despre herpesul genital

Herpesul genital este o afectiune foarte frecventa, despre care se vorbeste destul de putin. Voi incerca sa adresez cateva nelamuriri pe care le-ar putea avea pacientii in legatura cu acesta.

Din pacate conversatia intre medic si pacient in legatura cu aceasta afectiune este de cele mai multe ori inadecvata, fapt care se datoreaza mai multor factori: pacientul este poate luat prin surprindere de diagnostic si nici macar nu stie de unde sa inceapa discutia si care sunt intrebarile pertinente, poate exista o anumita rusine, asociata cu toate infectiile cu transmitere sexuala, aceste subiecte necesita mai mult timp decat se aloca de obicei unui singur pacient la o consultatie sau medicul poate fi reticent sa raspunda la anumite intrebari daca nu este foarte la zi cu tema respectiva. Este destul de frustrant si pentru medici sa discute despre afectiuni pentru care nu avem un tratament eficient.

 Ce cauzeaza herpesul genital?
Atat virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2) cat si tip 1 (HSV-1). Acesta din urma cauzeaza leziunile de herpes de la nivelul fetei, peste 90% din populatie fiind infectata, dar uneori el se localizeaza si in regiunea genitala.

 Cat este de frecvent?
Unul din patru adulti este infectat cu herpes genital, dar majoritatea nu o stiu. Nu inseamna ca o persoana este mai promiscua daca este infectata, aceste virusuri putand fi achizitionate dupa un singur contact sexual sau doar dupa sexul oral. Datorita particularitatilor anatomice, femeile sunt mai predispuse sa contracteze aceasta infectie, lucru valabil de altfel pentru toate BTS-urile (viata nu e dreapta si biologia nu e o democratie). De asemenea statutul social nu este predictiv pentru aceasta infectie.

 Cum se manifesta?
Prin aparitia mai multor vezicule mici, grupate impreuna, in regiunea genitala sau perigenitala. Persoana poate sa simta durere, arsura, mancarime, furnicaturi. Ele se vindeca in 6-10 zile.

Ce analize trebuie sa fac?
Pentru a stabili daca sunteti infectat se dozeaza anticorpii IgG anti HSV-1 si 2. Unii medici vor doza si IgM. Din pacate constelatia de anticorpi nu ne lamureste cat este de veche infectia si doar orienteaza in unele cazuri daca este sau nu activa. Uneori anticorpii vor fi negativi si in prezenta unui aspect clinic sugestiv vor trebui repetati.
Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, poate aparea si un fenomen de seroreversie, adica anticorpii devin nedetectabili dupa o perioada, mai ales daca infectia este veche, desi virusul nu dispare din organism.
Pentru a stabili ca o anumita leziune este cauzata de unul din virusurile herpetice trebuie determinat ADN-ul viral prin PCR pe o proba recoltata direct din leziune. Aceasta este o analiza relativ scumpa, care se cere cam rar la noi, dar se poate efectua.
Deci doar pentru ca aveti o leziune in zona genitala si stiti ca sunteti infectat cu HSV-2 de exemplu, nu inseamna automat ca acea leziune se datoreaza herpesului, pentru a afirma asta cu certitudine trebuie facut PCR din leziune. In practica, daca aspectul clinic este tipic, ne multumim cu atat, dar tineti minte ca orice persoana infectata cu herpes genital are "dreptul" si la leziuni de alte cauze (alte BTS-uri sau alte afectiuni).

 Pot scapa de el?
Odata infectat cu aceste virusuri, ele raman permanent in organism si vor reaparea sub forma de  recurente simptomatice sau eliminare virala asimptomatica. HSV-1 are recurente foarte rar dupa primul an de infectie, in timp ce HSV-2 poate reaparea chiar lunar. Vestea buna este ca in timp recurentele devin tot mai rare.

Care sunt sansele sa-mi infectez partenerul/partenera?
Desi cei infectati nu sunt contagiosi tot timpul, din cauza existentei eliminarii virale asimptomatice, nu pot fi niciodata siguri cand nu sunt contagiosi. Se pare ca majoritatea cazurilor de transmisie au loc in aceste conditii, adica atunci cand partenerul nu are nici un simptom. Din nefericire si cei care nu au avut niciodata simptome, deci nu stiu ca sunt infectati, elimina virusul la fel de frecvent ca si cei care au recurente lunare, pe perioade care variaza intre 10-40% din zile in functie de vechimea infectiei.

 Daca stiu ca il am, trebuie sa-mi informez partenerul/partenera?
Studiile au aratat ca atunci cand ambii parteneri stiu ca ar putea fi serodiscordanti, riscul de transmisie este mult scazut in interiorul cuplului, fenomen explicat probabil prin folosirea prezervativului, abstinentei selective in timpul recurentelor sau tratamentului antiviral supresor.

Se poate lua de pe colacul de toaleta/ prosoape/ cada de baie/ piscina?
Teoretic da, practic ba. Virusul este foarte sensibil si moare in cateva secunde in afara corpului uman Ar trebui deci imaginate niste scenarii extrem de improbabile.

Cand/ de la cine l-am luat?
De obicei nu se poate stabili momentul infectiei. Putem afirma cu o oarecare certitudine ca infectia este noua daca PCR din leziune este pozitiv si anticorpii sunt negativi.
Este posibil ca pacientul sau partenerul/partenera sa aiba aceasta infectie de mult timp si doar recent sa o fi transmis. Nu este necesar sa provina din afara cuplului.

 Protejeaza prezervativul de aceasta infectie?
Din pacate prezervativele nu elimina riscul de transmisie a HSV, dar il reduc cam cu 30 pana la 50%.

 Exista tratament?
DA. Exista antivirale care reduc frecventa si durata recurentelor sau chiar le opresc cu totul si reduc sansele de transmitere, ele insa nu pot elimina virusul din organism. In cadrul cuplurilor discordante pentru aceasta infectie, sansa de transmitere a virusului partenerului sanatos scade cu 50% daca partenerul infectat se afla sub tratament antiviral supresor. Utilizarea prezervativului scade si mai mult sansa de infectie.
Este important faptul ca medicamentele care inhiba replicarea virusurilor HSV sunt sigure si lipsite de efecte adverse pe termen lung, ele se activeaza doar in prezenta virusului, nu necesita efectuarea analizelor de laborator, cu exceptia persoanelor cu insuficienta renala, in cazul acesta dozele trebuind uneori adaptate.

 Oh, oh, deci pot fi infectat si sa nu o stiu. Trebuie sa ma testez?
Testarea este utila in mod deosebit pentru partenerii celor care se stiu infectati, pentru ca un cuplu care se credea discordant pentru infectie, poate descoperi ca de fapt nu este si nu trebuie sa isi mai faca griji in legatura cu transmiterea infectiei partenerului/partenerei.
Merita de asemenea sa stiti cu care virus sunteti infectat. Cei care au HSV-1 pot achizitiona si HSV-2, in timp ce aceia infectati cu HSV-2 sunt protejati de achizitionarea HSV-1 in sfera genitala.
HSV-1 se transmite de cele mai multe ori prin contact orogenital, aceasta putand fi o explicatie de achizitionare a virusului in cuplurile fidele.

 Sunt gravida si am herpes genital. Ce sa fac?
Depinde daca aveti recurente sau cand ati achizitionat infectia. Daca este mai veche de 3 luni inainte de momentul nasterii si nu aveti recurente, sansa sa apara probleme la nou nascut este mica. Pe de alta parte, daca recurentele sunt frecvente, infectia este recenta sau exista leziuni active in momentul nasterii se recomanda profilaxie cu aciclovir sau valaciclovir si eventual cezariana.

 Care sunt consecintele pe termen lung ale infectiei?
Nu exista consecinte negative cu exceptia posibilitati transmiterii de la mama la nou nascut. In plus prezenta  herpesului genital creste atat riscul achizitionarii altor infectii cu transmitere sexuala in cazul expunerii la acestea, bineinteles, cat si al transmiterii in caz ca persoana este coinfectata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu